Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Trzy rodzaje czarnej trufli

Choć w naturze znajdziemy setki grzybów rozwijających się w glebie, to dosłownie kilka z nich jest przydatna w zastosowaniach kulinarnych. Grzyby te nazywamy truflami jadalnymi. W tym opisie skoncentrujemy się na odmianach trufli czarnej występujących w Europie, którymi są według ich łacińskich nazw Tuber melanosprum, Tuber uncinatum oraz Tuber aestivum. Zapewne spotkaliście się już z nimi pod bardziej potocznymi nazwami, czyli czarna trufla zimowa, trufla burgundzka i czarna trufla letnia.

Czytaj więcej
Jak dobrać sery do wina musującego Prosecco?
Za każdym razem kiedy planujesz odkorkować butelkę Champagne z Francji, Cava z Hiszpanii, czy włoskiego Prosecco, chwile  wybierania właściwych serów aby dobrze współgrały z bąbelkami w kieliszku należą do naszych życiowych przyjemności. To niezobowiązujące połączenie smaków nie wymaga żadnej szczególnej okazji, eleganckich kolacji czy wizyt w ekskluzywnych restauracjach. To przekąska na spokojny i rodzinny wieczór, luźne weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół, czy nawet kieliszek wina w samotności w czasie gdy chcemy kontemplować każdy łyk pieszczącego podniebienie trunku.
Czytaj więcej
 

Niniejsza strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej odwiedzając ten link.
© 1998-2024 Znak, nazwa firmy oraz obrazy i treść dokumentu są prawnie chronione i nie mogą być w żaden sposób powielane bez pisemnej zgody właściciela.
pixelpixelpixelpixelpixel