Jak dobrać sery do wina musującego Prosecco?
Wino musujące idealnie pasuje do serów, musisz tylko wiedzieć jakie wybrać
Za każdym razem kiedy planujesz odkorkować butelkę Champagne z Francji, Cava z Hiszpanii, czy włoskiego Prosecco, chwile wybierania właściwych serów aby dobrze współgrały z bąbelkami w kieliszku należą do naszych życiowych przyjemności. To niezobowiązujące połączenie smaków nie wymaga żadnej szczególnej okazji, eleganckich kolacji czy wizyt w ekskluzywnych restauracjach. To przekąska na spokojny i rodzinny wieczór, luźne weekendowe spotkanie w gronie przyjaciół, czy nawet kieliszek wina w samotności w czasie gdy chcemy kontemplować każdy łyk pieszczącego podniebienie trunku.
Jak zawsze zachęcamy, aby przy zakupie wina podpytać sprzedawcę o rekomendację przekąsek do wybieranej butelki, ponieważ deska serów powinna wyglądać trochę inaczej przy super wytrawnym Prosecco Zago Metodo Classico, gdzie drożdże znajdujące się wewnątrz skonsumowały prawie cały cukier szczątkowy, aniżeli przy wyczuwalnie słodkawym Casa Gheller Carizze Dry, jednakże są pewne ogólne wskazówki co bardziej, a co mniej będzie współgrało z Twoim frizzante.
Jakie sery pasują do Prosecco?
Jak pewnie sam zauważysz, bliżej Ci będzie do tłustej i kremowej konsystencji, częściej ze słodką nutą w tle, aniżeli do ostrego i twardego Parmigiano. I choć jest to ogólnie przyjęta zasada, od której zawsze oczywiście mogą być odstępstwa, wolimy jej się trzymać i takie też sery zaproponować.
Historia musi wziąć swój początek we Francji, stolicy pierwszych musujących szampanów, gdzie również obok wystrzałowych win opracowano metodę produkcji serów z dodatkową ilością śmietany. Są to produkty, gdzie zawartość tłuszczu w podstawowej objętości mleka jest wciąż zbyt niska, dlatego na pewnych etapach tworzenia tak zwanego skrzepu dodaje się dodatkową porcję tłustej śmietany, czasem nawet dwukrotnie – czyli potrajając jej ilość. Uzyskany efekt ma zawartość tłuszczu w suchej masie sięgającą 60-75%, gdzie minimalna zawartość jest często określana normami danej apelacji. Niech to Cię jednak nie przeraża - wszystkie sery, o których piszemy mają kremową i puszystą konsystencję, gdzie procentowa objętość wody jest powyżej 50% ogólnej masy, tak więc choć kaloryczność ich oczywiście jest większa, daleko im jeszcze do kostki masła. Pierwszy ser Double Crème takiego typu został wyprodukowany około 1850 roku w Normandii i był nazywany Petit Suisse. Triple Crème wprowadzono do powszechnej sprzedaży dopiero 75 lat później, również w tym rejonie, a pionierem produkcji była rodzina Dubuc nazywając go Le Magnum, który później stał się znanym na całym świecie Brillat-Savarin. Sery z potrójną ilością śmietany we Francji nie mogą mieć mniej niż 75% tłuszczu w suchej masie. Produkty te zawsze będą odznaczały się jedwabistą strukturą, kremowością, która bez problemu roztapia się w ustach i rozpływa na podniebieniu. Wyważone aromaty zaczną współgrać z orzeźwiającymi, cytrusowymi nutami francuskiego Pinot Noir czy włoskiej Glery, kiedy bąbelki będą niosły flawonoidy aż do górnych części nosa. Jeśli chcesz zostać przy Francji, polecamy Tobie takie sery jak Mt. Tam, Saint Andre czy Cremont. Bez problemu jako akompaniament odnajdą się również klasyczny Camembert lub Gruere, w których znajdziesz nuty orzechów z delikatnym słodkawym tłem.
Włoskie sery pasujące do wina Prosecco
Oczywiście Włochy nie mogą równać się z Francją pod względem ogromu rodzajów i rodzin uznanych serowarów, jednak tutaj też mamy z czego wybierać. Jako pierwsze na myśl przychodzi Mascarpone, delikatne i zupełnie neutralne w smaku, przez co nadające się zarówno jako baza do sosów w daniach makaronowych, oraz jako główny składnik ciasta Tiramisu. Zauważ, że Prosecco zawsze będzie doskonale pasowało do Pasta al Tartufo, jak również do klasycznych włoskich deserów. Często mówi się o połączeniu smaku truskawek z szampanem, ale mało kto dodaje, że obowiązkowo ze śmietaną i mascarpone. Poeksperymentuj też z innymi owocami, które będąc dojrzałe mają maślaną konsystencję – dajmy na to mango albo papaja.
Kolejne przykłady, które chcielibyśmy zasugerować to rozpływająca się Fontina z północnych Włoch, która najczęściej wykorzystywana jest do dania typu Fondue lub popularne w Piemoncie sery La Tur wyrabiane z mieszanego mleka krowiego/koziego/owczego (najlepsze od Caseficio de Alta Langa). Przechodząc do ostrzejszych smaków wybierz Cambozola Doppia Crema z charakterystycznymi przeszyciami z błękitnej pleśni, jednak nie tak ostra jak francuskie sery Bire lub włoskie Gorgonzola Dolce, które oczywiście też przypasują dla amatorów ostrzejszej penicyliny.
Jak podawać sery do kieliszka Prosecco?
Wszystkie proponowane sery powinny być podawane w temperaturze pokojowej, tak więc zaplanuj kolację i wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki. Wyjątkiem będzie Mascarpone i wszelkie desery przygotowane na bazie tłustych kremów. Udekoruj deskę świeżymi odocami, które podkreślą walory sera, bądź przełamią ich ostrzejszy smak. Świeże winogrona, truskawki albo dojrzałe mango zawsze będą dobrym wyborem. Tak samo orzechy lub migdały podkreślą charaktersytyczne walory serów z dojrzewającą skórką. Miód wielokwiatowy- czysty, albo z dodatkiem trufli, konfitura owocowa zawsze będą eleganckim dodatkiem.
Co podać do różowego Prosecco?
Od listopada 2020 roku dostępna jest również w Polsce różowa odmiana Prosecco, gdzie konsorcjum winiarskie wreszcie zezwoliło na sprzedaż oznaczanie etykiet emblematem DOCG. Nowe wino i kolejne nowe możliwości. Już umysł podpowiada nam, że w połączeniu z kremowym, acz wyraźnie ostrym serem Taleggio, który ma pomarańczową i lepiącą się skórkę wszystko będzie pasowało jak ulał. Tak samo wilgotna Robiola z mocnym smakiem podpuszczki i aromatem kwasu mlekowego. Im więcej myślisz, tym więcej smaków przychodzi do głowy. Kieruj się zawsze własnym gustem, proś sprzedawców o możliwość skosztowania sera przed zakupem i oceniaj samodzielnie, niech prowadzi Cię intuicja. Patrz na skład i zwróć uwagę na ilość tłuszczu, który naszym zdaniem jest kluczowym wyznacznikiem. I wcale nie będzie to ekstremum perwersji, jeśli do deski serów dodatkowo dodasz jeszcze świeżą oliwę z oliwek lub miseczkę z masłem truflowym do grzanek.
Miód Truflowy, Truflowe sosy i przekąski jako perfekcyjny dodatek do Prosecco
Mówiąc już o truflach, jest to wyśmienita para do wszelkich musujących win. Gotowe sosy na bazie serowej – na przykład Gorgonzola e Tartufo Nero, Parmigiano e Tartufo Bianco w daniu z makaronem lub risotto będą prawdziwą poezją. Tak samo oferowane w wielu miejscach krótko dojrzewające sery z kawałkami czarnej trufli letniej, choć o twardszej strukturze, będą niezapomnianą parą do kieliszka bąbelków.