Antico Pastificio Morelli – sekret makaronu ukryty w zarodku ziarna zbóż, produkowany w toskańskiej miejscowości San Romano od 1860 roku, gdzie działa rodzinna wytwórnia makaronów Morelli przekazująca tradycję i sekrety produkcji już od pięciu pokoleń. Połączenie pasji z aktualną modą na zdrowe odżywianie spowodowało, że oferta past z zarodkami ziarna pszenicy stała się niezwykle modna i aktualna. Zarodek jest częścią ziarna, z której wyrastają kiełki, zawiera najcenniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały. W tradycyjnej produkcji zarodki są usuwane z mąki, ponieważ niezwykle trudno utrzymać ich świeżość i odpowiednio długą przydatność do spożycia. W wytwórni Morelli nie dość, że zachowuje się drogocenne zarodki w trakcie obróbki ziaren i mielenia ich na mąkę z najwyższej jakości semoliny durum, to sam makaron dodatkowo wzbogaca się tymi zarodkami, tworząc w ten sposób nową jakość mąki. Zarodki są niejako embrionem zboża, gdyż gromadzą wiele substancji niezbędnych w procesie kiełkowania, czyli między innymi proteiny i enzymy. Stanowią źródło zdrowych białek pozbawionych glutenu, korzystnych kwasów tłuszczowych, a także wielu minerałów, jak selen czy kobalt – niezwykle ważnych w procesach przemiany materii.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o tradycyjnym toskańskim kształcie spiral, niezwykle złożony w produkcji, częściowo ręcznie obrabiany. Nie ma porównania z innymi pod względem wchłaniania sosu i soczystości potrawy.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy w formie małych wesołych kokardek Fiocchetti, barwiony naturalnymi warzywnymi składnikami na sześć kolorów. Doskonały smak w kolorach tęczy na talerzu.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o przepięknym kształcie liści drzewa oliwnego, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz nadających kolor i aromat liści szpinaku.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o tradycyjnym kształcie Fregola produkowanym na Sardynii, lekko prażony, kształtem do złudzenia przypominający kaszę.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie świderków Fusilli wyprodukowany z pełnej mąki razowej Semolina Durum bogatej w wartościowe zarodki ziarna pszenicy. Produkt posiada certyfikację organiczności.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie świderków Fusilli w trzech kolorach, wyprodukowany z mąki Semolina Durum bogatej w wartościowe zarodki ziarna pszenicy oraz czerwonego ekstraktu z papryki oraz czarnego atramentu z mątwy.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie nitek Tagliolini, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz ostrych, małych papryczek peperoncino.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie nitek Linguine, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz nieziemsko pachnącej czarnej trufli letniej.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o popularnym kształcie wąskich i chropowatych wstążek Linguine, posiadający certyfikację organicznego pochodzenia.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie płaskich nitek Linguine, wyprodukowany z pełnej mąki razowej Semolina Durum bogatej w wartościowe zarodki ziarna pszenicy. Produkt posiada certyfikację organiczności.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie wstążek Linguine, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz nadającej wspaniały aromat skórki z cytryny i pieprzu.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie nitek Linguine, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz nadającego czarny kolor i morski aromat atramentu z mątwy.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o tradycyjnym kształcie małych uszek z Apulii, choć pochodzący z południa Włoch, produkowany z toskańskiej mąki.
Bezglutenowy Makaron Morelli o kształcie krótkich i grubych rurek, wyprodukowany z połączenia mąki ryżowej i kukurydzianej. Produkt posiada certyfikację organiczności.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o tradycyjnym i unikalnym dla Toskanii kształcie Pici, czyli grubych i chropowatych sznurowadeł, z dodatkiem czarnej trufli letniej oraz grzybów borowików.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie wstążek Tagliatelle, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz przepięknie pachnących grzybów borowików.
Makaron Morelli z zarodkiem ziarna pszenicy o kształcie nitek Tagliolini, wyprodukowany z mąki Semolina Durum oraz nasion kopru charakterystycznych dla kuchni toskańskiej i umbryjskiej.